Pædagogik, hvordan vil jeg sikre dit barns udvikling

Som uddannet pædagog har jeg erfaring med den Lovpligtige Styrkede Pædagogiske Læreplan fra dagtilbudsloven, som omhandler 6 læreplanstemaer.

1: Alsidig personlig udvikling

2: Social udvikling

3: Kommunikation og sprog

4: Krop, sanser og bevægelse

5: Natur, udeliv og science

6: Kultur, æstetik og fællesskab

Læreplanstemaerne i den pædagogiske læreplan rummer tilsammen de forskellige kompetenceområder, som dit barn skal møde hos mig. Opdelingen af de seks læreplanstemaer (som skal fungere sammenhængende) sikrer fokus på centrale elementer i dit barns trivsel, læring, udvikling og dannelse.

1.Alsidig personlig udvikling: 

Jeg understøtter dit barn gennem leg og aktiviteter (børnefællesskaber), der inviterer til at udforske og erfare sig selv og hinanden på mange nye måder. Dit barn skal lære/udfordre egne grænser og udvikle større selvtillid, fx ved at hjælpe med at tage tøj og sko af/på, tage af bordet og hjælpe andre børn m.m.)Gennem planlagte og spontane lege og aktiviteter får dit barn erfaringer med forskellige sociale positioner, som på sigt giver et grundlæggende demokratisk værdisæt, der udvikler og understøtter dit barns dannelse og livsduelighed. Dit barn skal opleve fordybelse, selvrespekt, selvtillid og selvværd. Børn udvikler nemlig engagement, når de indgår i relationer med betydningsfulde andre, hvor de oplever sig respekteret, passet på og værdsat af nære, tillidsgivende voksne.

2.Sociale udvikling:

Jeg lærer dit barn at omgås andre børn, at være omsorgsfuld hjælpsom, at dele, turtagning det med at vente til det bliver ens tur. (dette øver vi bl.a. under sangkuffert)Det er vigtigt at dit barn oplever gode relationer og er med i fællesskabet. Jeg sætter fokus på legens betydning for social læring, ved at skabe gode læringsmiljøer som understøtter dit barns lyst til at lege, udforske og eksperimentere.

3.Kommunikation og Sproglig udvikling:

 Jeg vil tilbyde dit barn en bred vifte af sproglige læringsmuligheder bl.a. sangkuffert, sprogkuffert, forskellige lyd- lege, bøger, teater m.m. til at udvikle dit barns sproglige udvikling. Som sproglig rollemodel er jeg meget obs. på at dit barn får nærvær, øjenkontakt og opmærksomhed.

4.Krop, sanser og bevægelse:

Jeg holder fast motorikdag hver mandag, hvor vi tumler med bobles, høre "Popsi" og "Guitar Krelle", som er motorik sange, som vi lytter og bevæger os til. Gennem kropslige erfaringer undersøger vi også fx "Hvem er jeg" og "hvad kan du – kan jeg mon også det?", og således udvikles kropsidentiteten via kropslige erfaringer i sociale samspil, man kan sige, at al kommunikation og relationsdannelse udgår fra kroppen. Jeg arbejder også med de tre motoriske grundsanser (taktil-sansen, den vestibulære sang/labyrints-sansen og muskel-led-sansen) i samarbejde med de fire øvrige sanser (lugtesansen, synssansen, smagssansen og høresansen). Sanserne er nemlig dit barns adgang til verden og fundamentet for at opfatte og begribe verden. Når dit barn er i bevægelse med andre, udvikler det mestring af kropslige/sanselige indtryk og udtryk og styrker sin evne til at aflæse og forstå andre børn og voksnes gestik, mimik og kropslige udtryk. Kroppen er sæde for såvel det psykiske helbred (fx trivsel) som det fysiske helbred (fx ernæring, hygiejne, bevægelighed).

5.Natur, udeliv og science:

Dit barn kommer med i skoven og ser de forskellige årstider (sommer, efterår, vinter og forår). Dit barn vil opleve naturen med glæde, sansning, her-og nu-perspektiv fyldt med oplevelser og leg, hvor vi fx finder frøer, haletudser, se krebs, fisk, biller og edderkopper. Vi vil lave skoven til en naturlig tumlebane og legeplads. For mig handler udelivet om at give dit barn muligheder og oplevelser i og med naturen, så der får mulighed for at lære sig selv og naturen at kende. Naturen giver et særligt rum for at styrke aktiv lytning og nysgerrighed, ligesom naturens rum kan udvide dit barns deltagelsesmuligheder i fællesskabet på tværs af alder, køn, kultur og interesser. Uderummet giver plads til sansning, bevægelse, fantasi og kreativitet og er et godt underlag for kolbøtter og vilde lege, eventyrlige og farlige lege. Lege som stimulerer dit barns kreativitet, fx med naturmaterialer, og som giver plads til fantasi og fortolkning, når træstammen forvandles til en motorcykel. En sciencetilgang betyder, at jeg skaber et læringsmiljø, som giver dit barn mulighed for at danne sig erfaringer med årsag, virkning og sammenhænge. At dit barn lære at kategorisere og systematisere sin omverden ved hjælp af relationspar, som mange/få, stor/lille, tung/let, over/under, osv. I science-tilgangen er der fokus på dit barns begyndende forståelse for lovmæssigheder i naturen, dit barns medfødte talfornemmelse, fornemmelse for størrelser og dermed en begyndende matematisk opmærksomhed.

6.Kultur, æstetik og fællesskab:

Jeg giver dit barn æstetiske oplevelser i direkte møde med forskellige kunstarter såsom scenekunst, film, maleri, musik, sang og litteratur.
Dit barn skal have mulighed for at skabe egen mening og indhold i hverdagen ved "selv at forvalte" tid og rum, leg, venskaber og konflikter på, så det bliver mødt med nysgerrighed og respekt. Vi fejrer jul, fastelavn, påske osv. jeg vil bidrage til at udvikle dit barns forståelse for egne og andres kulturelle baggrunde og traditioner for egne værdier og respekt for andres.
Det er vigtigt at du som forældre fortæller mig om det dit barn er optaget af ex. lege, bøger, film, religiøse højtider og familiestrukturer. Gennem ligeværdig dialog og samspil får alle forældre mulighed for at tage del i et gensidigt forpligtende samarbejde og være en del af Bikubens hverdag og fællesskab.

Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang